fbpx

Etsy Türkiye

logos

Etsy SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Ürünlerinizin Satışlarını Artırabileceğiniz Etsy SEO Hamleleri

Yurtdışına satış yapmak isteyenler ve satışlarını artırmak isteyenler öncelikle SEO çalışmalarına ihtiyaç duymaktadırlar. Nitekim genel arama motorlarında olduğu gibi Etsy alışveriş mağazasında da sağlıklı bir optimizasyon işlerimizi geliştirmeye önemli katkılar sunacaktır.

Etsy SEO çalışmalarını gerçekleştirirken öncelikle ileriye dönük düşünmeye ve yapılan güncellemeleri takip etmeye ihtiyacımız var. Arama motoru optimizasyonu konusunda sürekli değişen bir çalışma sistemi görüyoruz. Bu sebeple bizlerinde sürekli takip etmeye ve geliştirmeye olan ihtiyacı da artıyor.

Etsy SEO çalışmalarının nasıl yapılacağına değinmeden önce arama motorunun  çalışma sistemine değinmekte fayda var.

Etsy Arama Motoru Nasıl Çalışıyor?

Ürünlerimizin ve mağazamızın optimizasyonunu gerçekleştirirken Etsy arama motorunun çalışma sistemi hakkında temel bilgilere sahip olmalıyız. Etsy müşterilerine aradıklarını kolayca bulabileceği bir dijital mağazayı hayal ediyor. Etsy’nin bu hayali arama motorunun çalışma sistemi hakkında en önemli bilgiyi sunuyor aslında. Yani optimizasyon çalışmalarımızın odak noktası müşterilerin aradıklarını kolayca bulabileceği bir strateji geliştirmek.

Etsy sorgu eşleştirme yöntemiyle birlikte arama teriminin ürün başlığı, etiketleri ve açıklama metinlerinde geçen kelimelerle eşleşmesini kontrol eder. Tam olarak eşleşen ürünleri karşınıza çıkarır. Fakat milyonlarca ürünün çoğunda aynı anahtar kelimeler kullanılmaktadır.

Anahtar kelime tespit araçlarının geliştirilmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte ürün SEO bilgilerinin girişi de kolaylaşmıştır.

Etsy için tek parametre ürün başlık, etiket ve açıklamaları değildir. Etsy sıralama faktörü olarak aşağıdaki parametreleri kullanmaktadır.

Alaka Düzeyi:

Aranan terimin ürün başlığı, açıklaması, etiketleriyle eşleşme oranıdır. Özellikle özgün ve benzersiz ürünlerde alaka düzeyine yönelik SEO çalışmaları kısa sürede yapılan reklamlarla güzel sonuçlar getirecektir.

Rekabetin yüksek olduğu anahtar kelime ve ürünlerde ise farklı çalışmalara ve strateji geliştirme çabalarına olan ihtiyaç büyüktür.

Liste Kayıt Kalite Puanı:

Etsy hazırlanan listelerdeki ürünleri farklı veriler ışığında değerlendirmektedir. Listeyi görüntüleyenlerin sayısı, ürün satış miktarı liste kayıt kalite puanı olarak arama sonuçlarında çıkan sıralamayı önemli ölçüde etkilemektedir.

Yenilik:

Etsy yeni bir liste oluşması durumunda bu liste hakkında daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için onu geçici olarak görünür kılmaktadır. Bu görünürlük aşamasında ürüne ait görsel düzenlemeler ve SEO çalışmalarıyla ürün listesinde kalıcı başarıyı sağlamak mümkün olabilir.

Müşteri ve Pazar Deneyimi Puanı:

Mağazaya ait bilgilerin doğru ve eksiksiz olması, ürün ve hizmet kalitesine ait yorumlar ve müşteri geri bildirimleri müşteri ve pazar deneyimi puanı için önemli parametrelerdir.

Alacağımız her olumlu geribildirim müşteri ve pazar deneyimi puanı açısından bizi ön plana çıkaracaktır.

Kargo Fiyatı:

Kargo fiyatları müşterilerin satın alma fikirlerini etkileyen en önemli etmenlerden bir tanesidir. Etsy ücretsiz gönderim sunan mağazalar için öne çıkma imkanı sağlamaktadır.

Dil:

Mağazanın açılışı esnasında belirtilen dil ürün başlıkları ve açıklamaları içinde kullanılmalıdır.

Müşteri Alışkanlıkları:

Müşteri alışkanlıklarını bilmek ve takip etmek satış imkanlarımızı iyileştirecektir. Etsy mağaza müşterilerinin ilgilendiği ürünleri tespit ederek satış potansiyelini de artırmaktadır.

Etsy bütün veriler ışığında arama motoru sonuçlarında özelleştirilmiş sonuçlara yer vermektedir. Yani aynı terimde yapılan iki aramada farklı sıralamayla karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi ilgilenilen ürünlerin Etsy tarafından tespit edilerek arama sonuçlarında sunulmasıdır. Bu durum CSR teknolojisi olarak ifade edilmektedir.

Ürünlerinizi ve Sizi En İyi İfade Eden Mağaza Başlığı Oluşturun

Etsy marka ürünler yerine daha çok el emeği ürünlere yer vermektedir. Üretmiş olduğunuz ürünleri bir marka olarak girmek yerine daha kişisel ve samimi bir mağaza başlığını tercih edebilirsiniz. Mağazanıza verdiğiniz başlık çoğu zaman en görünür unsur olarak kalacaktır.

Sattığınız ürünleri başlık içerisinde geçirerek oluşturacağınız başlık öbekleri SEO içinde önemli faydalar sağlayabilir.

Anahtar Kelimeleri Stratejik Yaklaşımla Seçin!

Anahtar kelimeler dijital dünyada birçok sistem için temel bileşendir. Eşleşme yoluyla kullanılan anahtar kelimeler arama niyetine göre şekillendirildiğinde SEO için başarıyı yakalamak daha mümkün hale gelir. Anahtar kelimelerin Etsy de nasıl çalıştığına bir göz atalım.

Etsy Anahtar Kelime Eşleşmesi

Etsy’de yapılan aramalarda arama terimi ve hedef anahtar kelimelerin uyuşmasıyla birlikte en üst sıralarda yer almak mümkündür.

Algoritma “duvar dekoru” olarak yapılan bir arama için her iki kelimede de eşleşen milyonlarca seçeneğin karşınıza çıkarabilir. Daha sonrasında müşteriye aradığını bulabilmesi adına çeşitli veriler ışığında yapılandırılmış bir sıralama sunmaktadır.

İpuçları:

  • Tam eşleşmeleri sağlayacak anahtar kelimeler size daha iyi sonuçlar sunar. “Duvar dekoru ayna” kelimesini hedefliyorsanız bu kelimeyi kullanmalısınız. Teker teker girdiğinizde daha fazla ürün çıktığı için müşterinin ürününüze ulaşması da zorlaşacaktır.
  • Hedeflediğiniz kelimeler başlık etiket ve açıklama yazısında görünürse alaka düzeyine yönelik yapılan değerlendirme daha olumlu olacaktır.
  • Hedef anahtar kelimeleri başlıkların başında geçirmek daha avantajlı sonuçlar sağlayacaktır.

Anahtar Kelime Seçimi

Anahtar kelime seçimi yaparken öncelikle kısa bir beyin fırtınası etkinliğine yer verin. Siz müşteri olsaydınız bu ürünü hangi kelimelerle aratırdınız. Bu soruya verdiğiniz cevapları not alabilirsiniz.

Anahtar kelime seçimi için yaptığınız beyin fırtınasıyla birlikte not aldığınız kelimeleri Etsy arama motoruna yazarak aranıp aranmadığını tespit edebilirsiniz.

Ürününüzün yapısı, rengi, kullanım özellikleri gibi yönlerini aranma durumunu göz önünde tutarak başlıklarda kullanabilirsiniz. Bununla birlikte aşağıdaki unsurları da anahtar kelime hazırlarken göz önünde tutun.

Etkinlilkler: Etsy kullanıcıları “bekarlığa veda partisi”, “çorap doldurma” gibi farklı etkinlik isimleriyle arama yapabilmektedir. Ürünleriniz bu etkinlikler için kullanışlı ürünlerse bu başlıklardan faydalanmayı deneyin.

Stil: Müşterileriniz doğal, minimalist, art deco gibi tarzlarla arama yapabilir. Bu tarzları da ürün içeriklerinize işlemeyi unutmayın.

Fayda: Fayda sağlayan bir ürün satıyorsanız kullanıcıların arama niyetini göz önünde bulundurarak bu faydalara değinebilirsiniz. Örneğin: Saç düzleştirici

Yukarıda saydığımız noktalarla birlikte anahtar kelime belirleme araçlarını kullanmayı da ihmal etmeyin. Nitekim anahtar kelime belirleme araçları ile sayısal veriler ışığında daha doğru karar verebilirsiniz.

Anahtar kelime seçimini yaptığınızda dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biride kelime tekrarı. Aynı kelime sürekli tekrar edecek şekilde kullanmayın.

Etiket Kullanımı

Ürün listeleme işlemlerini gerçekleştirirken doldurmamız gereken alanlardan biride etiket alanıdır. Etiket alanı zorunlu bir alan olmamakla birlikte arama optimizasyonu için doğru etiket kullanımı son derece önemlidir. 13 adet etiket hakkımızı doğru etiket kullanımıyla yüksek satış potansiyeline çevirebiliriz.

Etiketleriniz için ürününüzü tarif eden farklı kelime gruplarına yer verebilirsiniz. Yüz temizleyici, yüz maskesi gibi farklı kelime gruplarına etiketlerde yer vermeyi unutmayın.

Etiket kullanırken ürün başlığı, ürün açıklamasını dikkate alarak yakın fakat aynı olmayan kelimeleri tercih etmeye gözen gösterin.

Bağlantı Almak

Etsy’de bağlantı almak için birçok alternatifiniz bulunmaktadır. Blogunuz, sosyal medya hesaplarınız bu alternatifler arasında yer almakla birlikte kurumsal e-ticaret sitesiyle Etsy arasında bağlantı kurmamanız önerilmektedir.

Gelen bağlantıları artırmak için:

  • Ürünlerinizi Pinterest gibi sosyal medya hesaplarında etkileyici görsellerle bulundurun.
  • Farklı yazar ve blogerlerden destek alın.
  • Facebook ve İnstagram reklamları oluşturun.
  • Etsy politikalarına uygun link ve reklam stratejileri geliştirin.

Müşteri Memnuniyetini Artırın

Müşteri memnuniyeti Etsy için en önemli değerlerden biri. Etsy kuralları ve politikalarına uygun olacak şekilde müşteri iletişiminizi samimi tutmaya özen gösterin. Ürün takibi ve teslimi için sorulan sorulara müşterilerinize fayda sağlayacak bilgileri uygun bir şekilde sunmaya çalışın.

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki müşteri memnuniyeti Etsy puanlama sistemine yansıdığı zaman bizim satışlarımızın artması daha muhtemel olacaktır. Ürünün sağlıklı bir şekilde ulaşmasıyla birlikte ürünlere ekleyeceğiniz bir hediyeyle yorum talebinde de bulunabilirsiniz.

Alacağınız her yorum sizi daha üst sıralara taşıyabilir ve böylelikle daha fazla satış potansiyeli kazanabilirsiniz.

Satış Yaptıkça SEO’yu Keşfet!

Etsy için gerekli açıklamaları ve başlıkları yazınız mı? Ürünlerinizin fotoğrafları açık ve net bir şekilde görünüyor mu? Etiketlerinizi anahtar kelime potansiyellerine göre belirttiniz mi? Bütün bu sorulara cevabınız evet ise SEO’nun temellerini atmışsınız.

Etsy reklamları, sosyal medya reklamları aracılığıyla ürünlerinize reklam desteği sağlayarak devam edebilirsiniz.

Ürünlerinizin daha fazla satılması, daha fazla olumlu geri bildirim ve yorum alması sitenizin SEO çalışmalarını pekiştirecektir.

Bütün bunları yaptığınızda Etsy de yüksek satışlar, hayal edilen cirolar gerçekleşebilir.

Özetle SEO satışlarını artırmak için en önemli yol. SEO hakkında daha fazla bilgi için bizi takipte kal!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button